Lekker fietsen in de Gelderse streken

0

Begin mei 2016 vond de ‘Big Start’ van de wielrenwedstijd Giro d’Italia plaats in Gelderland. Apeldoorn had de officiële start van de wedstrijd en verzorgde de tijdrit.

De twee dagen erna waren er etappes van elk 190 kilometer. Dag 2 startte vanuit Arnhem en bracht de renners over de Veluwe, door het Rivierenland en het Rijk van Nijmegen met de finish op de Grote Markt in Nijmegen. Dag 3 ging vanuit Nijmegen, ten zuiden van Arnhem langs, om bij Doesburg de Achterhoek in te gaan. Via Zutphen en De Posbank was de finish in Arnhem. De routes kenden lange rechte stukken, smallere straten in stads- en dorpscentra en diverse klims zoals de Posbank en ‘De muur van Beek’ in het Rijk van Nijmegen. Drie dagen lang was er internationale media-aandacht voor Gelderland, waarmee de provincie als uitmuntend fietsgebied werd gepresenteerd. Het evenement leverde niet alleen veel toeschouwers op; ook veel wielrenners reden voor en na het evenement (een deel van) de route.

Het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen heeft drie routes voor de recreatiefietser uitgebracht die ieder voor een deel over het Giro d’Italia-traject voeren. De routes voeren door Berg en Dal, Arnhem en omgeving en het Rijk van Nijmegen. Om het voor de recreatiefietser plezierig te maken, is iedere route dusdanig aangepast dat hij gebruik maakt van de fietsknooppunten maar toch zoveel mogelijk gaat over het Giro d’italia-parcours. De routes hebben lengtes van 26, 48 en 50 kilometer. Iedere route heeft zijn eigen routefolder, zowel in een gedrukte als digitale variant. In de routefolders zijn bovendien nuttige tips opgenomen van bezienswaardigheden en attracties langs de routes. Adressen om onderweg wat te eten of te drinken staan er ook in!

Giro Rijk van Nijmegen. Bij deze route fiets je van knooppunt tot en met knooppunt een deel uit de tweede etappe Arnhem-Nijmegen van de Giro Gelderland.
Giro di Berg en Dal. Deze route van 26 kilometer heeft alle hoogtepunten van deze Giro etappe in zich: de Muur van Beek, de Zevenheuvelenweg, een stukje door Duitsland en natuurlijk de gezellige doorkomstplaatsen Beek, Groesbeek en Berg en Dal.
Giro Arnhem en omgeving. Van knooppunt tot en met knooppunt fiets je hier een deel uit de derde etappe Nijmegen-Arnhem.

Lingeroute

Fietsen door de fruittuin van Nederland

Schitterende fruitboomgaarden, karakteristieke fruitstalletjes aan de weg en eerlijke producten, ambachtelijk gemaakt met ingrediënten uit de streek. Zo puur is Rivierenland. September en oktober staan in het teken van de appel- en perenoogst. Ongeveer een derde deel van al het fruit dat in ons land wordt geteeld, komt uit Rivierenland.

De bijnaam ‘fruittuin van Nederland’ is dan ook goed gekozen. Een leuke manier om de fruittuin van Nederland te ontdekken is met de Lingeroute. Deze route leidt je onder andere over het beroemde Appeldijkje, een authentiek stukje Betuwe met tal van appelbomen. Houd je camera in de aanslag!

Lees alles over de Lingeroute hier terug.

Rate this post
Deel.

Over de auteur

Geef je reactie