Route Elburg – Daarom moet je nu naar de Veluwe

0

De een wordt blij van de natuur, de ander van Hanzesteden als Elburg en Hattem. We geven je in onze streekgids vijf redenen om niet alleen in de zomer, maar ook in de winter naar de Veluwe te gaan!

Het vestingstadje Elburg heeft een heel hoog Anton Pieck-gehalte – al kom je de echte Pieck pas in Hattem tegen. De huizen, kerken en het oude rechthoekige stratenplan zijn uitstekend bewaard gebleven. Het voelt bijna of je nog steeds in de veertiende eeuw rondloopt. Elburg kreeg al in de dertiende eeuw stadsrechten en werd daarna snel rijk door handel, scheepvaart en visserij. Dankzij het handelsverband Hanze had het stadje zelfs een eigen buitenpost in Zweden. In de zestiende eeuw is Elburg met wallen en kazematten versterkt om de aanvallen van de Spanjaarden te kunnen weerstaan. De Elburgers hadden zich namelijk bekeerd tot het protestantisme en steunden Willem van Oranje. Het geloof heeft altijd een belangrijke rol gespeeld, vandaar de vele kerken – de Grote Kerk is inderdaad de grootste. Er is ook een synagoge, die je bereikt via een poort met Hebreeuws opschrift.

Startpunt: Parkeerterrein ’t Schootsveld (tegenover Zwolscheweg 1) in Elburg
Afstand: 76 km/69 km/64 km/57 km
Route: GPS Route Elburg

Lees het volledige artikel van de route Elburg in het streekgidsje Noordelijke Veluwe. Deze ontvang je bij het nieuwe nummers van FietsActief. Bestel deze direct in de webshop, zonder verzendkosten.

Rate this post
Deel.

Over de auteur

Geef je reactie